Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Άρθρο από την εφημερίδα Οδηγώ

Μπαμπά θέλω μηχανάκι
Προς τους γονείς μελλοντικών μοτοσικλετιστών

Πόσοι από εμάς τους γονείς δεν ακούσαμε από τα παιδιά μας ,ότι θέλουν να πάρουν μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο και αισθανθήκαμε το αίμα μας να παγώνει και τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μας.
Και άρχισαν οι φωνές ,οι τσακωμοί και οι βαριές κουβέντες του τύπου «μηχανάκι θα πάρεις μόνο πάνω από το πτώμα μου» και τα συναφή.
Ποιος είναι άραγε ο σωστός τρόπος, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό?
Είναι γεγονός ότι αυτό που γίνεται με τα μηχανάκια στο νησί μας , δεν έχει προηγούμενο σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Η Ρόδος έχει περισσότερα δίκυκλα απ’ ότι έχουν άλλες πολύ μεγαλύτερες σε πληθυσμό ελληνικές πόλεις .
Δίκυκλα που δυστυχώς τα περισσότερα οδηγούνται από νεαρά άτομα , χωρίς τις απαραίτητες ικανότητες.
Οι λόγοι είναι λίγο –πολύ γνωστοί σε όλους μας όπως και οι συνέπειες. Όμως ας αναλογιστούμε.
Τι θα εμποδίσει το παιδί μας να πάρει το μηχανάκι του φίλου του και χωρίς δίπλωμα, γνώσεις και σωστό εξοπλισμό, να κινηθεί παράνομα με ένα μηχανάκι που στο κάτω- κάτω δεν ξέρει αν είναι σωστό ή σαράβαλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια στιγμή θα το πιάσουν και θα το τρέχουν στα δικαστήρια .
Κι αυτό είναι το λιγότερο Αν τραυματιστεί ,τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.
Και όσο και να φωνάζετε εσείς , από αντίδραση προς τον τρόπο που συμπεριφέρεστε, ή γιατί οι φίλοι του, του είπαν« έλα τώρα, που θα σε δουν οι γέροι σου εδώ πέρα» ή γιατί είναι «μαγκιά»της εποχής.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο .Το παιδί σας θα είναι παράνομο και επικίνδυνο για την σωματική του ασφάλεια, αλλά και για τους άλλους. Τι πρέπει να κάνετε? Κατ’ αρχήν ,πατέρας και μητέρα να συμφωνήσετε σε κοινή αντιμετώπιση και μεταχείριση του παιδιού σας σχετικά με το θέμα αυτό .
Έπειτα πάρετε το γιό σας από το χέρι και πηγαίνετε μαζί του σ ένα κατάστημα πώλησης δικύκλων και αγοράστε του αυτό που του αρέσει κι απαραίτητα ένα σωστό κράνος. Πάτε μετά σπίτι και εξηγήστε του ότι είναι στη διάθεσή του, από τη στιγμή όμως που θα αποκτήσει δίπλωμα. Γράψτε τον την ίδια μέρα, σε μια Σχολή Οδηγών για να μάθει να οδηγεί σωστά κι αφού αποκτήσει άδεια οδήγησης , καλέστε τον και παρουσία όλων των μελών της οικογένειας και των φίλων του , και με τρόπο που να μην δέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση τονίστε του τα εξής..
«Πάρε το μηχανάκι και από σήμερα μπορείς να το οδηγείς. Πρόσεξε όμως καλά γιατί αν πέσει στην αντίληψή μας, ότι έστω και μια φορά ,δεν φοράς το κράνος σου, κάνεις κόντρες ,τρέχεις ή κινείσαι αντίθετα στους μονόδρομους και στα φανάρια, τότε δεν θα σου το πάρουμε. Αλλά θα του βάλουμε φωτιά να το κάψουμε μπροστά σου. Με αυτόν τον τρόπο θα βλέπεις το όνειρό σου για μηχανάκι να καίγεται και θα ξέρεις ότι ΕΣΥ το έκαψες για πάντα με την ανευθυνότητά σου.»
Αυτό να το κάνετε με το σκεπτικό ότι θα οδηγήσει, που θα οδηγήσει μηχανάκι. Ας οδηγήσει τουλάχιστον το δικό του που θα ξέρει ότι είναι σωστά συντηρημένο. Να είναι νόμιμος για να μην έχει τον φόβο να τον κυνηγήσει η τροχαία. Αλλά και τον φόβο (που φυλάει τα έρημα κατά την παροιμία) ότι αν κάνει κάποια λαδιά, θα σας βρει απέναντί του και όχι υποστηριχτή του.
Και βέβαια μην πάψετε ούτε στιγμή να παρακολουθείτε την οδική του συμπεριφορά. Κι αργότερα όταν μεγαλώσει και σίγουρα θα θελήσει να αγοράσει μια μεγαλύτερη μοτοσικλέτα , στείλτε τον αμέσως να εκπαιδευτεί ξανά σε μια Σχολή Οδηγών ή σε μια Σχολή ασφαλούς Οδήγησης, για να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες ατυχήματος.
Με αυτό το σκεπτικό προχωρήστε σαν οικογένεια και με τα υπόλοιπα παιδιά σας.
Αυτή η συμβουλή μας αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος και τίποτε περισσότερο. Γνωρίζουμε ότι κάθε περίπτωση παιδιού είναι και διαφορετική και πολλές φορές οικογενειακά ή άλλα προβλήματα δυσχεραίνουν την σωστή επικοινωνία με το παιδί.
Συμβουλευτείτε παράλληλα άλλους γονείς , εκπαιδευτές οδήγησης αλλά και κάθε άλλο ειδικό κι ο θεός βοηθός σε κάθε του βήμα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου