Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Άρθρο από την εφημερίδα "Οδηγώ"


Οδηγίες του «Οδηγώ» για τον Οδηγό


Θολά τοπία
   Τώρα το χειμώνα, με το κρύο και την υγρασία, πολλές φορές οι αναπνοές θολώνουν τα τζάμια. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί ο οδηγός δεν έχει ορατότητα, ή η ορατότητα είναι πολύ κακή. Για το λόγο αυτό, πριν ακόμα ξεκινήσετε, φροντίστε να ξεθολώσουν τα τζάμια. Αλλά και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, μην τα αφήνετε να θολώσουν τελείως, γιατί θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να καθαρίσουν, κατά τον οποίο η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τα βρώμικα τζάμια. Ειδικά τώρα με τις βροχές που οι δρόμοι γεμίζουν λάσπη, καλό είναι να φροντίζουμε πριν ξεκινήσουμε να έχουμε καθαρίσει τα τζάμια γύρω-γύρω και να ελέγξουμε ότι έχουμε νερό για το πλύσιμο των τζαμιών.

                                                                       Καληνύχτα
Σας έχει τύχει να οδηγείτε τη νύχτα, να βλέπετε κάτι που να μοιάζει με ζώο αλλά στο τέλος να αποδεικνύεται ότι είναι μόνο μια σακούλα ή ένα πεσμένο φύλλο; Αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους που ο νυσταγμένος οδηγός μπορεί να μπερδέψει αυτά που βλέπει. Ένας νυσταγμένος οδηγός δεν επεξεργάζεται τις πληροφορίες τόσο γρήγορα ή με τόση ακρίβεια όσο ένας σε εγρήγορση οδηγός, και είναι ανίκανος να αντιδράσει αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγει μια σύγκρουση. Παραδείγματος χάριν, ένας νυσταγμένος οδηγός δεν μπορεί να παρατηρήσει ότι το αυτοκίνητο μπροστά του έχει αναμμένα τα φώτα των φρένων του. Η υπνηλία μπορεί επίσης να στενέψει το οπτικό πεδίο του οδηγού, έτσι ώστε τα αντικείμενα ή οι άνθρωποι στην πλευρά του δρόμου, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.
                                                              Νύχτα Κάθετα στο Δρόμο
Είναι νύχτα και θέλεις να περάσεις απέναντι σε λεωφόρο, τώρα βλέπεις, νυχτώνει και νωρίς. Κόβεις λοιπόν το ένα ρεύμα και περιμένεις να ελευθερωθεί το άλλο για να περάσεις. Όμως τα αυτοκίνητα δεν έχουν φώτα στο πλάι και όταν είσαι κάθετα, αυτός που έρχεται από το ρεύμα που έχεις κόψει δεν σε βλέπει! Προσοχή! Θα σας έχει  τύχει να πηγαίνετε κανονικά και τελευταία στιγμή να δείτε ότι ένα σκούρο αυτοκίνητο είναι κάθετα στο δρόμο σας και περιμένει να περάσει στο άλλο ρεύμα.
                                                                       Η Λάθος Κίνηση
Όταν έχει κίνηση και κινούμαστε αριστερά σε δρόμο γρήγορο, πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι πίσω μας έρχονται και άλλα αυτοκίνητα. Άρα αν ξαφνικά αποφασίσουμε να φρενάρουμε διότι φοβόμαστε μη χάσουμε τον έλεγχο (μέγα σφάλμα, έτσι κι αλλιώς), πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Το αυτοκίνητο που έρχεται πίσω μας ή θα πρέπει να φρενάρει κι αυτό, με κίνδυνο να «φύγει» στη στροφή, ή θα πρέπει να έρθει να πέσει επάνω μας. Ειδικά αν είναι πισωκίνητο, μπορεί να χρειαστεί να πατήσει και γκάζι, όχι μόνο να αποφύγει το φρένο.Στη στροφή ελαττώνουμε ταχύτητα, αν χρειάζεται, πριν μπούμε, και βγαίνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό ή δεν μπορεί να το καταφέρει, καλύτερα να παίρνει ταξί για να μην βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
                                                            Αντίθετο Αποτέλεσμα
Πολλές φορές άλλη είναι η πρόθεσή μας και άλλο αποτέλεσμα έχει. Όπως για παράδειγμα το να διστάζεις να περάσεις σε δρόμο που έχεις προτεραιότητα. Όταν ο άλλος έχει STOP, πέρνα αποφασιστικά, αλλά πάντα με προσοχή και μη διστάζεις γιατί προκαλείς πρόβλημα σε αυτούς που έρχονται πίσω σου. Επίσης αν διστάσεις και δεν κάνεις ξεκάθαρη την πρόθεσή σου στον άλλο, μπορεί να ξεκινήσει κι αυτός νομίζοντας ότι θα του παραχωρήσεις προτεραιότητα και τότε σίγουρα θα γίνει ατύχημα. Γι αυτό όταν έχεις προτεραιότητα πέρνα με ξεκάθαρες κινήσεις.
                                                         Ο Φόβος Φυλάει τα Έρμα
Σοφή παροιμία που θέλει να πει πως καλό είναι να υπάρχει το αίσθημα του φόβου που να αντικαθιστά την αστυνόμευση. Όμως πρέπει να υπάρχει και μέτρο. Γιατί καλό είναι να μην ξανοιγόμαστε στο δρόμο πέρα από τις δυνατότητές μας, αλλά να μην το παρακάνουμε κιόλας, γιατί ο φόβος γίνεται εύκολα τρόμος και ο τρόμος στο τιμόνι δεν είναι καλός σύμβουλος. Πόσες φορές έχω δει, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, δυστυχώς, πίσω από ένα τιμόνι με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους: Μην τις προσπεράσεις, μην τις πλησιάσεις, μην είσαι δίπλα τους -ακόμα και αν ο δρόμος μπορεί να φιλοξενήσει δύο φορτηγά- και κυρίως μην τις κοιτάξεις! Θα πάθουν πανικό, θα χάσουν τον έλεγχο, θα φύγουν από τη λωρίδα τους, θα τους σβήσει το αυτοκίνητο, θα σε βρίσουν (για να αμυνθούν) και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Το αυτοκίνητο θέλει και λίγο να του πάρεις τον αέρα. Άλλο σύνεση, άλλο φόβος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου