Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Άρθρο από την εφημερίδα "Οδηγώ"

              Γέμισαν οι δρόμοι με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες 
Απ’ όποιο δρόμο της πόλης αλλά και των άλλων χωριών του  νησιού μας και να περάσει κανείς θα δει παρκαρισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες , σε πολλά εκ των οποίων υπάρχουν πωλητήρια. Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε πρόσφατα λόγω της οικονομικής κρίσης , οπότε μεγάλος αριθμός πολιτών που αδυνατούσε  να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας αναγκάστηκε να καταθέσει τις πινακίδες στη ΔΟΥ και να τα ακινητοποιήσει προσωρινά ,ενώ κάποιοι  αποφάσισαν να τα πουλήσουν.
Κάποιοι μάλιστα δρόμοι έχουν μετατραπεί σε υπαίθριες πρόχειρες εκθέσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, προκαλώντας την δυσαρέσκεια των κατοίκων που διαμένουν στους δρόμους αυτούς αλλά και των καταστηματαρχών.
Σύμφωνα βέβαια με τη νομοθεσία, εάν κάποιος ιδιοκτήτης που έχει παραδώσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του επιθυμεί να κρατήσει το αυτοκίνητο αυτό χωρίς να το κινεί, τότε υποχρεούται να το αποθηκεύσει σε χώρο ιδιοκτησίας του ή ιδιοκτησίας τρίτου μετά από έγγραφη συγκατάθεση του τελευταίου, καταθέτοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση στη Δ.Ο.Υ.
Όπως έγινε γνωστό στο τέλος του χρόνου ,4000 περίπου πινακίδες κατατέθηκαν στη  τοπική ΔΟΥ και ισάριθμες υπεύθυνες δηλώσεις για στάθμευσή τους σε ιδιωτικό χώρο  από τις οποίες ελάχιστες είναι αληθινές. Μακάρι να υπήρχαν τόσα ιδιωτικά γκαράζ…
Η εγκατάλειψη οχημάτων στους δρόμους δημιουργεί προβλήματα αφού εμποδίζεται η χρήση του κοινόχρηστου χώρου, υποβαθμίζεται το περιβάλλον ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία.

 Τι γίνεται σε περίπτωση κλοπής ενός τέτοιου αυτοκινήτου? Υπάρχουν υποχρεώσεις από τον κάτοχο και ποιος είναι ο κάτοχος? Ας το σκεφθούν οι ιδιοκτήτες τους…

Σε περίπτωση που εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δρόμους της πόλης, πρέπει να κινείται από τη δημοτική αστυνομία η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους και την καταστροφή – ανακύκλωσή τους.

Η Δημοτική Αστυνομία κάνει ότι μπορεί , αλλά που να προλάβει τόσες χιλιάδες οχήματα .Έτσι όσα από αυτά δεν πουληθούν θα  σκουριάσουν στην θέση τους.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι επιτήδειοι οι οποίοι από μόνοι τους γυρίζουν τις γειτονιές και φορτώνουν σε φορτηγά {ουσιαστικά κλέβουν}εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και η συνέχεια είναι γνωστή. Πρέσα και φόρτωμα στο καρνάγιο, κερδίζοντας αρκετά χρήματα από αυτή τη δουλειά χωρίς να τους ενοχλεί κανείς !!!

Ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν τις πινακίδες υπάρχουν κάποιοι «εξυπνάδηκες »

οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να γλιτώσουν τα τέλη χωρίς να χρειαστεί να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους. Παρέδωσαν στην Εφορία την μία μόνο πινακίδα προσκομίζοντας βεβαίωση ότι χάθηκε η δεύτερη, την οποία ωστόσο κρατούν και την τοποθετούν στο αυτοκίνητό τους, με το οποίο συνεχίζουν να κυκλοφορούν .

Οι αρμόδιες αρχές έχουν καταλάβει βέβαια την “απάτη” και προγραμματίζουν ελέγχους ώστε να εντοπιστούν τα οχήματα που κυκλοφορούν με μία μόνο πινακίδα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, θα κινηθούν σε βάρος των εμπλεκομένων οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου