Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Άρθρο από την εφημερίδα "Οδηγώ"

                                        Οδήγηση και Κινητό-Συμπεράσματα
Το να γράφει κανείς και να στέλνει ένα SMS την ώρα που οδηγεί είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ότι το να τηλεφωνεί, και αυξάνει κατά 23 φορές τον κίνδυνο ατυχήματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ από ειδικό Ινστιτούτο στη Βιρτζίνια.
Το κύριο πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να πάρει τα μάτια του από το δρόμο για να μπορέσει να πληκτρολογήσει το μήνυμά του. Γενικά οι δραστηριότητες που υποχρεώνουν τον οδηγό να μην κοιτάζει το δρόμο είναι αυτές που δημιουργούν το μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.
Στην περίπτωση των γραπτών μηνυμάτων, η μελέτη έδειξε πως ο οδηγός μπορεί να σταματήσει να κοιτάζει το δρόμο για διάστημα που μπορεί να φτάσει τα έξι δευτερόλεπτα. «Αυτό σημαίνει ότι διανύει το μήκος ενός ποδοσφαίρου (περίπου 100 μέτρα), αν τρέχει με 90 χλμ/ώρα, χωρίς να κοιτάζει το δρόμο», επισημαίνει η μελέτη.
«Η συζήτηση στο τηλέφωνο επιτρέπει στον οδηγό να κρατάει την προσοχή του στο δρόμο και δεν δημιουργεί τόσο μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια», συνεχίζει η έρευνα.
H πληκτρολόγηση όμως ενός τηλεφωνικού αριθμού, μια πράξη κατά την οποία ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να κατεβάζει συχνά τα μάτια, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 2,8 για τα ελαφρά οχήματα. Ο κίνδυνος μειώνεται ελαφρώς, στο 1,3, στη διάρκεια της συνομιλίας.
 Το να ψάχνει κάποιο αντικείμενο μέσα στο αυτοκίνητό του θέτει επίσης σε κίνδυνο τον οδηγό (κίνδυνος αυξημένος κατά 1,4 φορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου