Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011


ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ –ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ
Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτε παντοτινό!!
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία που τιμάται την 3η Δεκεμβρίου, αποφάσισα να σας διηγηθώ μια ιστορία!  Θέλω μ’ αυτή να σας δώσω να  καταλάβετε, ότι σ’ αυτή την ζωή, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τα πάντα δεδομένα.
Όλα έμοιαζαν να κυλάνε όμορφα και ήρεμα στην ζωή του εικοσιπεντάχρονου Βαγγέλη. Μοναχοπαίδι της οικογένειας του Στάθη και της Βάσως δημοσίων υπαλλήλων με καταγωγή από Αγρίνιο.  Έμεναν στο Μαρούσι και τα έφερναν βόλτα πολύ καλά. Ο Βαγγέλης, καμάρωνε για τους γονείς του και τους αγαπούσε. Εκείνοι, τον λάτρευαν. Ήταν όλη τους η ζωή. Το καμάρι τους. Ήταν πολύ περήφανοι για τον γιο τους . Τον Ιούνιο του 2000, έγιναν οι πιο ευτυχισμένοι γονείς του κόσμου! Καθισμένοι στις πρώτες σειρές του αμφιθεάτρου της Ιατρικής σχολής Αθηνών, δάκρυσαν βλέποντας το βλαστάρι τους να δίνει τον όρκο στον Ιπποκράτη. Εκείνο το καλοκαίρι ορκίστηκε γιατρός!
Δεν ήξεραν τι δώρο να του κάνουν. Απ’ την δύσκολη θέση τους έβγαλε ο ίδιος ο Βαγγέλης! Τους ζήτησε για δώρο, μια μηχανή. Δεν είμαι πια μικρό και άμυαλο παιδί όπως μου λέγατε στα δεκαεφτά. Έχω γίνει εικοσιπέντε και όσο και να’ ναι, έχω αποδείξει πως και έξυπνος και λογικός είμαι, επιχειρηματολογούσε ο Βαγγέλης. Η αλήθεια είναι πως δεν κουράστηκε ιδιαίτερα να τους πείσει.
Ο Αύγουστος εκείνο το καλοκαίρι έφτασε. Μήνας διακοπών. Ύστερα από τόσα διαβάσματα και θυσίες, έφτασε η δική του ώρα να ξεσκάσει, να το ρίξει έξω ,είχε πραγματική ανάγκη να ζήσει για 1-2 βδομάδες εκτός προγράμματος και βιβλίων.
Άλλωστε, ο χειμώνας που θα ερχόταν, είχε ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Θα έκανε την ειδικότητα του στην οφθαλμολογία… Τώρα όμως  διακοπές!
Καβάλησε λοιπόν την μηχανή του, φόρτωσε σ’ αυτήν τα απολύτως απαραίτητα, κάθισε στο πίσω κάθισμα και τον έρωτά του, την Λένα, απόφοιτο της Νομικής και, με το πλοίο βρέθηκαν στην Κρήτη!
Πρώτη φορά θα πήγαιναν μαζί κάπου για τόσες πολλές μέρες. Ήταν ερωτευμένοι και συμπλήρωναν φέτος 5 χρόνια μαζί. Οι μέρες κυλούσαν ήρεμα στο μικρό ξενοδοχείο κοντά στα Χανιά. Ένα βράδυ τους κάλεσαν να πάνε σ’ έναν γάμο όλοι μαζί, σ’ ένα χωριό λίγο έξω απ’ το Ρέθυμνο. Ευκαιρία ήταν, είπε στον Βαγγέλη με νάζι η Λένα… Να πάρουμε και ιδέες για τον δικό μας γάμο! -
Πέρασαν υπέροχα εκείνο το βράδυ. Γλέντησαν με την καρδιά τους και ήπιαν αρκετά… Ποιος δεν περνάει καλά άλλωστε σ’ έναν παραδοσιακό γάμο στην Κρήτη;
Ξημέρωνε! Οι δυο νέοι, πήραν τον δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο τους. Ήταν κουρασμένοι μα χορτάτοι απ’ την εμπειρία που έζησαν στο Ρέθυμνο. Ο Βαγγέλης, με πλήρη επίγνωση της κατάστασής τους, οδηγούσε αργά και προσεκτικά.
Το κακό όμως, δεν άργησε να συμβεί… Σε μια απότομη στροφή, η μηχανή του Βαγγέλη, συγκρούστηκε μ’ ένα αυτοκίνητο που έρχονταν από την αντίθετη κατεύθυνση και πήρε την στροφή με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη. Το ζευγάρι τινάχτηκε δεκάδες μέτρα απ’ το σημείο. Όλοι οι τραυματίες, μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου. Μπήκαν όλοι αμέσως στο χειρουργείο. Πέντε τραυματίες.
Ο Βαγγέλης, η Λένα κι ένα ζευγάρι Βρετανών μαζί με την έφηβη κόρη τους, οι επιβάτες του αυτοκινήτου που ενεπλάκη στο ατύχημα. Αφού το χειρουργείο τελείωσε, οι γιατροί έκριναν, ότι οι δύο νέοι έπρεπε επειγόντως να μεταφερθούν στην Αθήνα. Τα μέσα που διέθεταν στο νησί, δεν τους επέτρεπαν να κρατήσουν τους δύο νέους, δεδομένου της κρίσιμης κατάστασης που βρισκόντουσαν. Μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο την ίδια μέρα στην Αθήνα, παραμονές Δεκαπενταύγουστου.
Τα μαντάτα έφτασαν γρήγορα στο σπίτι του Βαγγέλη. Με όσα κουράγια τους είχαν απομείνει, έτρεξαν δίπλα στο βλαστάρι τους. Ήρθαν και οι γονείς της Λένας. Η διάγνωση των γιατρών, δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Η Λένα, ίσως είχε τις λιγότερες επιπλοκές. Θα ξεπερνούσε γρήγορα τα πολλά της τραύματα. Όμως, το αριστερό της πόδι, θα την ταλαιπωρούσε. Με τις κατάλληλες θεραπείες, ίσως απέτρεπαν την μόνιμη αναπηρία του. Ο Βαγγέλης, θα έχανε για πάντα την όρασή του. Αυτό, δεν επιδεχόταν καμίας απολύτως παρερμηνείας. Τι ειρωνεία!!Αυτός που ήθελε να γίνει οφθαλμίατρος!!!
Δύο χρόνια μετά, ο Βαγγέλης βρήκε δουλειά ως τηλεφωνητής, στον Ευαγγελισμό μετά από διετή εκπαίδευσή του, στον οίκο τυφλών της Καλλιθέας.
Έμαθε και γραφή Μπρέϊγ, και να περπατάει κιόλας, με την βοήθεια ενός λευκού μπαστουνιού, που του δίνει μιας κάποιας μορφής αυτονομία.
Παράτησε την Ιατρική, γιατί στην Ελλάδα ένας τυφλός, η πολιτεία έχει κρίνει, ότι για το μόνο που είναι ικανός να προσφέρει έργο, είναι σηκώνοντας ένα τηλέφωνο και τίποτα άλλο.
Δουλειά στον ιδιωτικό τομέα; Ούτε λόγος. Έμαθε και υπολογιστές ο Βαγγέλης. Την ίδια στιγμή που βλέποντες συνομήλικοί του, δεν ξέρουν τι είναι ο υπολογιστής. Δεν βαριέσαι όμως… Ψιλά γράμματα. Σήμερα, ο Βαγγέλης στα τριάντα έξι του χρόνια, εξακολουθεί να δουλεύει στον Ευαγγελισμό ως τηλεφωνητής.
Ευτυχώς, ο περίφημος νόμος της εφεδρείας που η κυβέρνηση εφαρμόζει κατ’ εντολή των δανειστών της χώρας, δεν τον αγγίζει. Όμως, κάποιες ελάχιστες παροχές, όπως το αναπηρικό του προνοιακό επίδομα μάλλον θα κοπεί.
Δεν αποτέλεσε εξαίρεση, ούτε το μεγάλο ψαλίδισμα του μισθού του που επέβαλε η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Τι κι αν οι ανάγκες του Βαγγέλη, δεν είναι οι ίδιες με των άλλων. Λεπτομέρειες. Η αναλγησία μιας χούφτας ανίκανων, τσουβάλιασε τους πάντες στην Ελλάς του 2011 των μνημονίων και της κατάθλιψης.
Υπάρχει κι ένα ευχάριστο στην όλη ιστορία! Ο Βαγγέλης, σύντομα θα παντρευτεί! Όχι βέβαια με την Λένα. Το ζευγάρι, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να είναι μαζί. Κάτι όμως, είχε μπει ανάμεσά τους και απομάκρυνε τον ένα απ’ τον άλλο πολύ γρήγορα.   Ο Βαγγέλης, θα παντρευτεί με μια κοπέλα απ’ το χωριό του που δουλεύει ως νοσοκόμα στο ίδιο νοσοκομείο μ’ εκείνον, την Χριστίνα.
Οι γονείς του, από εκείνο το καλοκαίρι γέρασαν απότομα. Άσπρισαν τα μαλλιά τους. Τους πήρε πολύ καιρό να το χωνέψουν. Τώρα είναι κάπως καλύτερα.
Είναι πλέον σίγουροι, πως ο γιος τους, θα’ χει κάπου ν’ ακουμπήσει, όταν αυτοί αφήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου