Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011


                  
      ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ  ΟΔΗΓΟΙ   
Πολύ συχνά ακούμε-διαβάζουμε την άποψη ότι για να βελτιωθεί η Οδική Ασφάλεια πρέπει να βελτιωθεί η παιδεία των Ελλήνων, η ότι  το πρόβλημα στους δρόμους είναι ότι οι Έλληνες οδηγοί δεν έχουν παιδεία. Η άποψη αυτή είναι πολύ διαδομένη, ίσως επειδή ακούγεται απλή και λογική. Οι "καλλιεργημένοι-πολιτισμένοι" οδηγοί θα σέβονται την ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων τους και θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να μην τους βάλουν σε κίνδυνο. Όλοι θα οδηγούν ήρεμα και προσεκτικά και έτσι τα STOP και τα κόκκινα δεν θα παραβιάζονται, οι μετωπικές δεν θα συμβαίνουν κλπ.
Είναι όμως αυτό αλήθεια ;  αυτή είναι η πραγματικότητα ; γιατί, έχει μεγάλη σημασία, εάν είναι η δεν είναι πράγματι έτσι.
Εάν δεχτούμε ότι αυτά τα περί ελλιπούς παιδείας σαν σωστά, τότε το πρόβλημα χρειάζεται πολύ γενικότερες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις και φυσικά η λύση πάει μακριά, στο μέλλον. Όλοι καταλαβαίνουν ότι για να αποκτήσουν παιδεία οι Έλληνες θα περάσουν ακόμα πολλά χρόνια.
Εάν όμως η άποψη περί ελλιπούς παιδείας κλπ, είναι λάθος και άλλη είναι η απάντηση, τότε τα ψέματα στον εαυτό μας τελείωσαν. Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι  και μάλιστα κάτι δραστικό, άμεσα, γιατί δεν πρόκειται κάποια  γενικότερη "καλυτέρευση", να μας δώσει την λύση.
Αυτό που πράγματι δεν έχει ο Έλληνας και έχουν οι Ευρωπαίοι-Δυτικοί είναι η «πολιτισμένη» κοινωνική συμπεριφορά, δηλαδή κανόνες τυπικής κοινωνικής συμπεριφοράς που έχουν να κάνουν με ευγενικούς και ήρεμους  τρόπους του φέρεσθαι, με σεβασμό στον συμπολίτη. Κανόνες στους οποίους έχεις εκπαιδευθεί από παιδί, από το σπίτι και από το σχολείο  σου και  εφαρμόζεις με συνέπεια σε όλη σου την ζωή,  στην εργασία, στην οδήγηση, στο θέατρο, στα σπορ και γενικά σε κάθε κοινωνική σου δραστηριότητα
Το μορφωτικό επίπεδο που χρειάζεται ένας μέσος οδηγός για να είναι ασφαλής, είναι οι βασικές γνώσεις φυσικής και τεχνολογίας, ώστε να μπορεί να καταλάβει την τεχνολογία του αυτοκινήτου του. Οι  περισσότερες γνώσεις δεν κάνουν κακό αλλά δεν είναι και αναγκαίες.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι στο ότι δεν έχουμε υψηλό πολιτιστικό επίπεδο και πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερο, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε σωστή εκπαίδευση, ώστε να μάθουμε τους κανόνες και δεν έχουμε συνέπεια ώστε μετά να τους τηρούμε χωρίς εκπτώσεις και με τις δικές του παραλλαγές ο κάθε ένας.
Οι άλλοι λαοί έχουν καλή εκπαίδευση στην οδήγηση γι αυτό κι  έχουν καλά αποτελέσματα στην Οδική ασφάλεια.
Εάν κάποιος δεν μάθει να οδηγεί σωστά δεν πρέπει να οδηγεί και η σωστή οδήγηση σε τίποτα δεν έχει να κάνει με τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία, τα ελαττώματα ή τα προτερήματα του καθενός, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της.
Ο Έλληνας οδηγός αφημένος ,χωρίς εκπαίδευση, οδηγεί με βάση το ένστικτο, τον χαρακτήρα και την εμπειρία του. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών είναι βασισμένοι μόνον στο ένστικτο, δεν πρέπει να απορούμε γιατί οι δρόμοι μας πολλές φορές θυμίζουν ζούγκλα.
Η Οδική Ασφάλεια στηρίζεται βασικά στην καλή εκπαίδευση των οδηγών και στις κυκλοφοριακές συνθήκες και πολύ λιγότερο στην ευγένεια του χαρακτήρα τους.
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου