Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012


Σωστή προσπέραση
 Η προσπέραση είναι μια από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της ενέργειας ο οδηγός αναγκάζεται να κινηθεί -τις περισσότερες φορές- στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το ελληνικό οδικό δίκτυο, η έλλειψη γνώσης των χαρακτηριστικών του εκάστοτε αυτοκινήτου από τον οδηγό του και η μικρή οδηγική εμπειρία του τελευταίου αποτελούν έναν άκρως επικίνδυνο συνδυασμό. Η σωστή οδική συμπεριφορά είναι ένα χαρακτηριστικό που κατακτείται σταδιακά και μετά από αμέτρητους ασφαλείς πειραματισμούς κάθε οδηγού που σκοπεύει στην οδηγική του βελτίωση. Οι κανόνες ενός ασφαλούς προσπεράσματος είναι απλοί και σαφείς και πρέπει να γίνουν βίωμα κάθε οδηγού.
• Κατ' αρχήν πρέπει ο οδηγός να γνωρίζει αν στο σημείο που βρίσκεται επιτρέπεται ή όχι το προσπέρασμα. Όταν η γραμμή είναι συνεχής απαγορεύεται, όταν είναι διακεκομμένη από τη πλευρά που κινούμαστε και συνεχής στην αντίθετη κατεύθυνση, το προσπέρασμα επιτρέπεται μόνο σε εμάς. Ισχύει και το αντίθετο.
• Πρέπει να ελέγχετε όλους τους καθρέφτες και να προειδοποιείτε για την αλλαγή της πορείας με φλας.
•Επιλέξτε τη σχέση στο κιβώτιο που θα σας δώσει την καλύτερη επιτάχυνση ώστε η διάρκεια και η απόσταση του προσπεράσματος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Από τη στιγμή που ξεκινάει η προσπέραση οφείλετε να εκμεταλλευθείτε όλη την ισχύ του κινητήρα.
• Μην πραγματοποιείτε προσπέρασμα ταυτόχρονα με κάποιο άλλο αυτοκίνητο, καθώς δεν θα έχετε την απαραίτητη ορατότητα και υπάρχει η πιθανότητα να μην προλάβετε να επαναφέρετε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Επίσης μην ξεχνάτε ότι αυτό απαγορεύεται.
• Θυμηθείτε πως η προσπέραση από δεξιά επιτρέπεται μόνο σε δρόμους με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας (ανά κατεύθυνση) εκτός της βοηθητικής αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση συνιστούμε να προσπερνάτε μόνο από αριστερά.
• Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν θέλετε να προσπεράσετε μεγάλο όχημα (π.χ. φορτηγό ή λεωφορείο). Σε αυτή την περίπτωση η απόσταση που πρέπει να διατηρήσετε είναι μεγαλύτερη καθώς μειώνεται κατά πολύ η ορατότητα. Ιδίως εάν ο δρόμος είναι βρεγμένος, κρατήστε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση καθώς το σπρέι νερού που δημιουργείται επίσης μειώνει στιγμιαία την ορατότητα.
.Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν κινούμαστε σε άγνωστους δρόμους χωρίς καλή σήμανση και καλύτερα να μην πραγματοποιήσουμε μια προσπέραση όταν δεν έχουμε επαρκή ορατότητα.
• Βοηθήστε το αυτοκίνητο που θέλει να σας προσπεράσει, προσφέροντάς του με τις ανάλογες κινήσεις καλύτερο οπτικό πεδίο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου