Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012


            Είχατε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα; Απλώς ατυχήσατε…

Στις 4/10 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατέθεσε αιφνιδιαστικά σαν τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο μια ρύθμιση που αφορά τις αποζημιώσεις θυμάτων τροχαίων από το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών. Αποτελεί επανάληψη (σε χειρότερη για τα θύματα εκδοχή) μιας τροπολογίας που πριν ένα χρόνο επιχείρησε να περάσει το υπουργείο Οικονομικών αλλά τελικά την απέσυρε εμπρός στην γενική κατακραυγή. Με την τροπολογία αυτή στο όνομα της σωτηρίας των ασφαλιστικών εταιριών περιορίζεται δραστικά το ποσό της αποζημίωσης των θυμάτων τροχαίων που καλύπτει το επικουρικό (για θύματα ανασφάλιστων οδηγών αλλά και οδηγών που είχαν ασφαλιστεί σε εταιρίες που κήρυξαν πτώχευση). Η αποζημίωση υποβιβάζεται νομοθετικά στο 1/10 αυτής που ισχύει σήμερα  , καταργείται η υποχρέωση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη ενώ η ισχύς της (αν ψηφιστεί) αφορά και τις υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια αλλά δεν έχουν τελεσιδικήσει.
Η προκλητική αυτή ρύθμιση αποτελεί απόρροια μονομερούς συζήτησης αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών μια και τα θύματα των τροχαίων εκτός από ζωή δεν έχουν και λόγο. Περίεργο βέβαια  θα ήταν να είχε ζητηθεί η γνώμη των οικογενειών των θυμάτων ή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία.
Αλλά εκτός των θυμάτων ο υπουργός Οικονομικών «παρέλειψε» να συζητήσει το θέμα και με συναρμόδιους υπουργούς όπως της Δικαιοσύνης  και της Υγείας ενώ για ένα τέτοιο θέμα θεωρήθηκε περιττό να ερωτηθεί η «Ειδική μόνιμη επιτροπή οδικής ασφάλειας της Βουλής».
Σοβαρό θέμα τέλος τίθεται μια και η επιχειρούμενη ρύθμιση παραβιάζει ανοιχτά τόσο το Σύνταγμα όσο και την (με καθυστέρηση πραγματοποιηθείσα) εναρμόνιση της χώρας μας με την υπόλοιπη ΕΕ στο ζήτημα του ύψους της αποζημίωσης των θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων
Είναι γνωστό πως στη χώρα μας οι επιδικαζόμενες αποζημιώσεις στα θύματα των τροχαίων και τις οικογένειες τους παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις είναι κατά πολύ κατώτερες των προβλεπομένων. Επίσης είναι γνωστό ότι όταν οι αποζημιώσεις τις καταβάλουν οι ασφαλιστικές  εταιρείες είναι κατά πολύ μικρότερες απ αυτές που καταβάλει το δημόσιο ή ένας ιδιώτης.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος ζητάει με ανακοίνωσή του την άμεση απόσυρση της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτηρίζει... διάταξης .«Ο θεσμός του Επικουρικού Κεφαλαίου θεσπίστηκε με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των ζημιωθέντων-παθόντων από ατυχήματα που προκαλούνται από ανασφάλιστα αυτοκίνητα.
Ο δικηγορικός κόσμος, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «εκφράζει την εντονότατη αντίδρασή του στην εκ νέου επιχειρούμενη νόθευση των δικαιωμάτων των πολιτών».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, «καλεί, άμεσα τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση, αναλογιζόμενος τις συνέπειες που αναμένεται να έχει η θέσπισή της, αναφορικά με τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων που θα αδυνατούν να καλύψουν τη ζημία τους, καταδικαζόμενα στην ανέχεια και στην οικονομική εξαθλίωση κατά τρόπο κοινωνικά ανάλγητο και απάνθρωπο».
Δυστυχώς η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου