Κυριακή 13 Μαΐου 2012


Ο αερο-προστάτης των πεζών

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στην ασφάλεια στο αυτοκίνητο, σκεφτόμαστε μόνο τους επιβάτες που βρίσκονται στην καμπίνα του οχήματος. Όμως ένα αυτοκίνητο μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τους πεζούς…
Η Volvo, δημιούργησε τον πρώτο στον κόσμο εξωτερικό αερόσακο, ο οποίος μάλιστα θα τοποθετηθεί στο επερχόμενο V40!
Το σύστημα διαθέτει αισθητήρα που ανιχνεύει όλους τους πεζούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση εμπρός από το αυτοκίνητο.
Ο αερόσακος ενεργοποιείται όταν οι αισθητήρες στο αμάξι αντιληφθούν επερχόμενη σύγκρουση με πεζό. Ο αερόσακος βρίσκεται κάτω από το καπό του αυτοκινήτου και όταν ενεργοποιηθεί ανασηκώνεται σε σχήμα U στη βάση του παρμπρίζ, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.
Ο αερόσακος γεμίζει με αέρα και γίνεται ένα στρώμα προστασίας του πεζού πάνω στο αυτοκίνητο προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς του χτυπήματος με το τζάμι του αυτοκινήτου.
Αυτός ο αερόσακος προστατεύει κυρίως το κεφάλι του ανθρώπου, καθώς πολλοί σοβαροί τραυματισμοί πεζών γίνονται επειδή το κεφάλι τους χτυπάει στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.
Το νέο σύστημα αναγνώρισης και προστασίας των πεζών σε περίπτωση ατυχήματος δεν απαιτεί σημαντικές αλλαγές στη δομή και τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου.
Ο αερόσακος έχει σχεδιαστεί κατάλληλα έτσι ώστε ο οδηγός του αυτοκινήτου να διατηρεί την ορατότητα στο οδόστρωμα και ο πεζός να προστατεύεται από χτυπήματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
Η Volvo αναφέρει ότι το 12 τοις εκατό των συνολικών θανάτων που προκαλούνται σε αυτοκινητικά ατυχήματα σχετίζονται με πεζούς. Εάν και άλλοι κατασκευαστές υιοθετήσουν την πρόταση της Volvo, τότε θα σημειωθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των νεκρών πεζών.
Η Volvo έχει ενσωματώσει και άλλη μία τεχνολογία για να μειώνει τις πιθανότητες να χτυπήσει θανάσιμα το αυτοκίνητο έναν πεζό.
Δύο αισθητήρες στο μπροστινό σύστημα ελέγχουν για την κίνηση ενός πεζού μπροστά από το όχημα. Σε περίπτωση που το σύστημα αντιληφθεί ότι ο πεζός βρίσκεται μπροστά στο όχημα και ο οδηγός δεν έχει προλάβει να πατήσει φρένο, τότε το σύστημα ενεργοποιεί μόνο του τα φρένα.
Έτσι το αυτοκίνητο φρενάρει πιο έντονα και πιο άμεσα προλαμβάνοντας πιθανώς ένα θανατηφόρο χτύπημα στους πεζούς.
Το αυτοκίνητο V40 έχει και άλλες καινοτομίες όμως θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο αυτοκίνητο που εισήγαγε τους αερόσακους για τους πεζούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου